7. Vleeswaren:

 

Ardennerham (Jambon dÁrdennes)

 

De oorsprong van de Ardennerham ligt in België. De ham is afkomstig van het varken van de bovenbil en plattebil. Er zijn wel diverse soorten Ardennerham, maar ze hebben allemaal min of meer dezelfde bereidingswijze ondergaan en ze zijn herkenbaar aan een waarborglabel waarop staat dat de ham alleen in de Ardennen bereid mag worden. De ham is drooggezouten en gekruid, gerijpt, gespoeld en gerookt.

 

Ontbijtspek

 

Ontbijtspek is afkomstig van de varkensbuik. Het is gepekeld, gerijpt en koud gerookt. Het is goed als broodbeleg te eten maar ook in de salades, amuses en koude voorgerechten. Ontbijtspek wordt ook in warme gerechten gebruikt.

 

Paté

Paté is de (Franse) aanduiding voor vleesproducten waarin lever wordt gebruikt. Lever is erg bederfelijk, en met deze wijze van verwerking werd bereikt dat het langer houdbaar is. De klassieke methode behelst het malen van lever en het vermengen met andere ingrediënten, waaronder in elk geval vet of spek (varkensbuik, kinnebakspek0, waarna het bij een lage temperatuur au bain-marie in een oven gebakken wordt. Het vrijkomende vet ligt dan als een afdichtende laag boven op de paté.

 

Paté is een mengsel, zodat het eenvoudig te smeren is (op bijv. de boterham). Een warme of koude plak paté wordt ook wel als voorgerecht geserveerd.

 

Wildpaté wordt beschouwd als een culinair hoogstandje, en wordt gegeten met veenbessen of uienconfituur.

Er is geen eenduidig recept voor paté, omdat het veel producten kan bevatten en van verschillende soorten lever (kalfs-, runder-, varkens-, ganzenlever, of mengsel daar weer van) kan worden gemaakt.

Maak jouw eigen website met JouwWeb