Ark van de Smaak

 Veel traditionele, regionale voedselproducten dreigen te verdwijnen als gevolg van onbekendheid, namaak of overdreven hygiënewetgeving. 

Weinig mensen weten dat Nederland nog veel van dergelijke producten heeft.

Om uitsterven te voorkomen is Slow Food in 1996 het project "Ark van de Smaak" begonnen. Wetenschappers, journalisten en Slow Food-leden over de hele wereld zoeken naar authentieke streekproducten en achterhalen wie ze nog maken. 

Het gaat om boerenkazen, ambachtelijke vleeswaren, traditionele broodsoorten, oude groenten- en fruitsoorten, zeldzame vee rassen en bijzondere vissen en schaaldieren.

Slow Food beschouwt deze producten en landrassen als een gastronomische rijkdom, als cultureel erfgoed en als dragers van biodiversiteit. 

Criteria

Voor opname in de Ark van de Smaak gelden de volgende criteria. Het product moet: 

"   ambachtelijk en op kleine schaal worden gemaakt door meerdere producenten,

"   gastronomisch interessant zijn (smaak, samenstelling, culinaire toepassing),

"   historisch en cultureel gebonden zijn aan een bepaalde streek of stad

"   op korte of middellange termijn met uitsterven worden bedreigd,

"   en mag geen bestaand handelsmerk zijn. 

Ark van de smaak produkten 

"   Boeren-Goudse Oplegkaas

"   Texelse Schapenkaas

"   Oosterscheldekreeft

"   Chaamse Pel

"   Kempisch Heideschaap

"   Drents Heideschaap

"   Boeren-Leidse kaas

"   Naegelholt

"   Mestreehtse Kalfspastei

"   Amsterdamse Osseworst

"   Ambachtelijke Limburgse Stroop

"   Friese Droge Worst

"   Leidse Boter

"   Schiedamse moutwijn 

Kandidaten voor de Ark van de smaak   

Kazen:  

"   Boeren-Edammer, Noord-Holland

"   Meshanger kaas, Noord-Holland

"   Walcherse verse schapenkaas 

Vleeswaren: 

"   Amsterdamse Osseworst

"   Brabantse Plaatham

"   Drentse/Groninger bakbloedworst (zoet)

"   Friese droge worst (turfgerookt)

"   Preskop / Zure zult, Limburg / Brabant

"   Zeeuws spek (varken gebrand op stro) 

Brood en banket: 

"   Groninger Hardbrood

"   Limburgs Roggebrood

"   Limburgse Vlaai (brooddeeg enz.)

"   Paptaartje, Zeeuws Vlaanderen (zelfgemaakte pap)

"   Schepeierkoek, Brabant / Zeeuws Vlaanderen

"   Schrôôselkoek, Schouwen

"   Spouwer, Noord-Holland 

Zeldzame veerassen en hun producten: 

"   Brandrode MRIJ, Oost-Gelderland (rundvlees)

"   Noord-Hollandse Blauwe (vlees)

"   Schoonebeker heideschaap (lamsvlees)

"   Texelse zwarte bij (honing)

"   Welsumer kip (eieren) 

Vissen en schaaldieren: 

"   Bergse ansjovis

"   Gerookte IJsselmeerpaling

"   Stellendamse garnaal

"   Zeeuwse oester 

Groentenrassen: 

"   Andijker muizen

"   Citroenbonen

"   Witte krombekbonen, Noord-Holland

"   Woudbonen, Friesland

"   Groninger Molleboon (gepoft)

"   Utrechtse Sint Jansui 

Fruitrassen: 

"   Drentse Bellefleur

"   Lunterse Pippeling

"   Schellinkhout, Noord-Holland

"   Dalfser Stikappel

"   Zwijndrechtse Wijnpeer

"   Eldense Blauwe (pruim)

"   Westlandse Druif 

 Diversen: 

"   Limburgse appelperenstroop

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb