Schoonmaaktechnieken

Schillen:

Met behulp van een dunschiller of aardappelschilmesje. Het schillen bestaat uit het verwijderen van de buitenste laag van een product met behulp van een handgereedschap of machine.

Schoonmaken:

Bestaat uit het verwijderen van ongerechtigheden en onbruikbare delen van een product. (borstelen van champignons)

Pellen:

Het met de hand verwijderen van schalen of vliezen van eieren, schaaldieren en uien.

Ontvellen/Pliceren:

Van bijv. tomaten. Het ontdoen van de buitenste vel.
Het vel kan je verwijderen door met een mesje een kruisje te plaatsen in de onderkant van de tomaat en deze dan even in kokend water onder te dompelen. Vervolgens in ijswater terugkoelen zodat de tomaat schrikt en het vel 'loslaat'. Je kunt dan op eenvoudige wijze het vel verwijderen met een mesje.

Plukken:

Is het met de hand verwijderen van onbruikbare delen zoals bladnerven, stelen, botjes, graten of baleinen.

Wassen:

Is het verwijderen van onzuiverheden in ruim koud water. Bij het wassen van sla kan er een beetje zout aan het water toegevoegd worden zodat bladluizen en andere ongedierte beter verwijderd worden.

Maak jouw eigen website met JouwWeb